Mattips

Tips om mat og livets herligheter. Og selvfølgelig Miss Celinas hemmelige suksess oppskrifter. Dette er oppskrifter som jeg har hatt stor suksess med og som er enkle å lage. Du finner også kategori «mat» på bloggene. Der vil jeg blogge mer om mat og matlaging, og spesielt baking.

 

Miss Celinas makroner

imagejpegDenne oppskriften er inspirert av min favoritt konditor, Pascal Dupuy. Den gir ca 60 kjempegode makroner.

280 gram lyst mandelmel
370 gram melis
230 gram eggehvite (romtempererte egg)
125 gram sukker
Pulver- eller konditorfarge
Valgfritt fyll (prøv for eksempel sitronkremen eller sjokoladekremen under)
 
Slik gjør du:
1. Bland mandelmel og melis sammen. Sil det over i en bolle. Melblandingen skal være så finkornet som mulig. Du kan eventuelt kaste overflødige klumper.
2. Pisk eggehvite på lav styrke i en mikser til det skummer. Tilsett gradvis litt og litt sukker mens maskinen går til du får en litt seig marengs. Bland inn valgfri konditorfarge.
3. Rør sammen melblandingen og marengsen.
Røren skal være såpass flytende at den «faller sammen» når du løfter på den. Et tips er å se etter gjenskinn fra lyset i røren.
4. Bruk en sprøytepose med rund tip og sprøyt ut små fine makroner på et brett med bakepapir. La de stå å hvile i ca. en halvtime slik at det danner seg en hinne utenpå.
5. Stek dem i varmluftsovn på 160-175 grader i 12-16 minutter. De ferdigstekte makronene skal ha en glatt og jevn overflate.
Tips: Har du stekt dem for lenge og de har begynt å sprekke? Spray dem øyeblikkelig med vann for å få tilbake fuktigheten i kjeksene.
6. La de hvile i 20-30 minutter før du sprøyter på fyll på den ene siden og til slutt legger på en annen kjeksbit. Fyllet skal spre seg akkurat til kanten på kjeksene. Når det gjelder smak på fyllet er det kun fantasien som setter en stopper. Du kan bruke alt fra syltetøy til både salte og søte kremer.

Makronene smaker best etter de har ligget i kjøleskapet i 1-2 dager og holder seg ferske i cirka 5 dager. De kan fint også oppbevares i fryseren.  

Sitronkrem
4 egg
Revet skall fra 2 sitroner
160 gram sitronsaft
200 gram sukker
125 gram smør (romtemperert)
1. Kok opp egg, sitronskall, sitronsaft og sukker i ca. 1 minutt i en kasserolle mens du rører godt.
2. Avkjøl til ca. 35-40 grader og tilsett romtemperert smør. Bruk en håndmikser for å få sitronkremen glatt.

Kremen bør avkjøles i kjøleskap i ca. et døgn før de sprøytes på makronene. 
  
Sjokoladekrem
320 gram mørk sjokolade
100 gram glukose (fås på apotek)
500 gram fløte
100 gram smør (romtemperert)
1. Del sjokoladen i biter og smelt den delvis i varmebad.
2. Kok opp fløte og glukose og hell litt av gangen over sjokoladen. Konsistensen skal være elastisk som majones.
3. Tilsett resten av fløten. For å unngå for mange bobler bør du vispe forsiktig. Tilsett til slutt smør i sjokoladekremen, som holder ca. 40 grader. Bruk en mikser for å gjøre den glatt.
Kremen bør avkjøles i kjøleskap i ca. et døgn før de sprøytes på makronene.